Şekerden Arınma: Çok Fazla Şekerin Zararlarından Kurtulmak İçin Yapmanız Gerekenler

10-11-2023 15:34
Şekerden Arınma: Çok Fazla Şekerin Zararlarından Kurtulmak İçin Yapmanız Gerekenler

Şekerden Arınma: Çok Fazla Şekerin Zararlarından Kurtulmak İçin Yapmanız Gerekenler

Günlük hayatımızda pek çok yiyecek ya da içecek tüketiyoruz. Çoğunun içeriğini bilmiyoruz. Ayrıca tatlı ihtiyacımızı gidermek için kullandığımız paketli gıdaların içerisindeki şeker oranı ve kalitesi hakkında da herhangi bir bilgimiz yok. Hal böyle olunca bazı durumlarda çok fazla şeker kullandığımız için şekerin zararları ile karşı karşıya kalıyoruz. Peki şekerin zararlarından kurtulmak için yapmamız gerekenler nelerdir? Şekerden arınmak mümkün mü? Şimdi içeriğimizde bu konunun detaylarından bahsedeceğiz.

Çok Fazla Şeker Tüketmenin Zararları Nelerdir?

Çağımızın hastalığı olan şeker, artık her yaştan insanın korkulu rüyası haline geldi. Öyle bir hastalık ki yaş tanımıyor. Küçük bir bebekte, 25 yaşında ya da ileri yaşlarda karşımıza çıkıyor. Ayrıca öyle sinsi ki sizi yavaş yavaş belirtileri ile karşı karşıya bırakıyor. Sonra bir bakmışsınız ki artık bazı gıdaları tüketemiyor, bazılarını da çok sınırlı olmak şartıyla tüketebiliyorsunuz. İnsülin kullanacak kadar ileri şeker hastalığında ise hayat boyu insülin iğnesi kullanmanız gerekiyor. İşte bunlar tatlı katilin bazı olumsuzlukları. Çünkü çoğu ölümün altında ne yazık ki şeker var. Peki, çok fazla şeker yenirse ne olur? Gelin bunları inceleyelim.

·Ağız ve diş sağlığınız için en büyük tehdittir. Çünkü ağzımızın içerisinde bulunan bakterilerin hızlı üremesine sebep oluyor. Hızlı üremesine sebep olmasının altında yatan neden ise bakteriler için son derece hızlı sindirilebilir bir enerji kaynağı olmasıdır.

·Fazla şeker, bölgesel yağlanmanın birinci nedeni. Bel, göğüs, kalça ve bacak bölgelerindeki yağlanmaların temel sorumlusu şekerdir. Bu da vücut tipinizin bir anda bozulması anlamına gelecektir. Fitness vücut tipleri isimli içeriğimizde yer alan vücut tiplerini inceleyebilirsiniz.

·Obeziteye davetiye çıkarıyor. Standart bir küp şeker tam olarak 12 kalori. Bu demek oluyor ki üç şekerli çay içenler, tam 36 kaloriyi bir anda kazanıyor. Üstelik tükettiğimiz gıdalardaki şekerin kalorisinin haddi hesabı yok. Haliyle şeker, obezitenin ana unsuru haline geliyor.

·Bağışıklık sistemini bozuyor. Çok fazla şeker kullanarak, mikroplarla savaşan bazı kan hücrelerinin etkisini yitirmesine sebep olursunuz. Bu da hastalanmanıza sebep olan mikropların kolayca sizi esir edebilmesi için yeterli bir sebeptir.

·Kalp, karaciğer, böbrek, mide ve daha pek çok organa zarar veriyor. Günümüzde rastlanan hastalıkların altında yatan gizli tatlı katil, şekerdir. Öyle sinsidir ki yavaş yavaş organlarınızın işlevlerini bozmaya başlar.

Şekerin zararlarını sıralamak için inanın bu içerik yetmeyecektir. Bunlar yalnızca birkaçı. Bu nedenle çok yoğun şeker tüketiyorsanız, mutlaka azaltmalı, özellikle çay ve kahvede kesinlikle şeker kullanmamalısınız.

Şekerin Psikolojik Zararları Var Mıdır?

İç organlarımızı etkilediği gibi şekerin psikolojik olarak da çok büyük etkileri bulunur. Bunlar çeşitli psikolojik rahatsızlıkların temelini oluşturabileceği için son derece hassas olunması gerekir. Peki, şekerin ne gibi psikolojik sorunları bulunur?

·Bağımlılık: Şeker, alkol ve sigaraya göre katbekat daha fazla bağımlılık yapmaktadır. Bu nedenle bağımlılık giderek arttıkça, şekerin ağır faturalarına davetiye çıkarılacaktır.

·Tükenmişlik Sendromu: Fazla şeker tüketimi özellikle erkeklerde testosteron oranında yüksek bir düşüşe sebep olur. Bu da enerji seviyesinin düşmesini beraberinde getirir. Böyle bir durum, gün içerisinde yapılan işlerde tükenmişlik hissini ortaya çıkaracaktır.

·Ruhsal Düzensizlikler: Vücudunuzun ihtiyacı olan şekerden çok daha fazlasını alırsanız, bu durum belirli eksiklikleri hissetmenize sebep olur. Kan şekeriniz yükseldiği için kendinizi halsiz hissedersiniz.

·Zihinsel Etkiler: Kan şekeri yüksek olan kişilerde çeşitli zihinsel problemler ortaya çıkabilir. Bunun yanında uykuda düzensizlik ve odaklanma problemi gibi çeşitli sorunlarla da karşı karşıya kalabilirsiniz.

Şekerin fiziksel etkiler dışında psikolojik olarak nelere sebep olacağını net ifadelerle görmüş olduk. Ayrıca güç ve performans elde etmek, aynı zamanda sağlıklı şekilde kilo ve hacimkazanmak için mutlaka şeker oranının kısılması, yüksek şekerden vücudun arındırılması gerekir. Son dönemde bunun popüler ismi ise şeker detoksu.

Şeker Detoksu Nedir?

Konumuzun ana fikri, fazla şekerin zararlarından arınmaktır. Bu nedenle öncelikli olarak şekerin fiziksel ve psikolojik etkilerinden bahsettik. Peki, çok fazla şeker tüketen kişiler için son derece önemli bir diyet programı olan şeker detoksu nedir? Yalnızca beyaz şeker değil, içerisinde şeker olan tüm yiyecek ve içeceklerden belirli süre uzak kalmak ve vücudun şekerin zararlarından uzaklaşmasını sağlamak için gerçekleştirilen diyet programlarına, şeker detoksu adı verilmektedir. Sağlıklı bir yaşam için şekerden arınma, sosyal ilişkilerde ve iş hayatında da başarıyı beraberinde getirir. Bu nedenle uzmanların hazırladığı şeker detoksu diyeti sayesinde şekerin olumsuz etkilerinden uzaklaşabilirsiniz.

Şeker Detoksu Nasıl Yapılır?

Vücudu şekerden arındırmanın en önemli yolu hiç kuşkusuz ki şeker detoksudur. Peki, şeker detoksu nasıl yapılır? Bunun için öncelikli olarak kendinize bir süre belirlemelisiniz. Bu süre üç gün ya da bir hafta olabilir. Bu süre içerisinde şekerli gıdalar, meyve ve havuç, patates ya da bezelye gibi tatlı sebzeleri tüketmemelisiniz. Nişasta içeren sebze ve baklagilleri de tüketmeyerek, vücudunuzun şekerden arınması için belirlediğiniz süreye riayet etmelisiniz.

Belirlediğiniz süre geçtikten sonra sınırlı olmak kaydıyla sebze ve meyvelerden azar azar tüketebilirsiniz. Zaten ilk haftayı tamamladıktan sonra yediğiniz meyveler size çok tatlı gibi gelecek. Böylece normal hayatınızda şekeri çok kullanmayacak, çok fazla da ihtiyaç duymayacaksınız.

Şekerin Zararlarından Nasıl Kurtulabiliriz?

Fazla şeker tüketen ve bunun sonucunda şekerin fiziksel ya da zihinsel etkileri ile karşı karşıya kalanlar, bundan nasıl kurtulabileceklerini düşünür. Bunun için bazı alışkanlıkları hayatınıza eklemeli bazılarını da çıkarmalısınız. Ancak süreç içerisinde sabır sizin için son derece önemli olacaktır. Şimdi şekerin zararlarından arınmak için neler yapmanız gerektiğinden bahsedelim.

·Sık sık ve az az tüketin. Bu şekilde öğün atlamadan ilerlerseniz, kan şekeriniz çok düşmeyecek ve açlık hissiniz çok yoğun olmayacaktır.

·Protein ve sebzeleri öğünlerinize ekleyin. Sağlıksız protein ve paketli gıdalar olmadan; tavuk eti ve dana eti tüketin. Hormonsuz olmasına dikkat ederek yumurta tüketmeye özen gösterin.

·Meyve ve tatlı sebzelere ara verin. Meyvelerde çok ciddi oranda şeker vardır. Ayrıca havuç, bezelye ve patates gibi sebzelerde de şeker oranı yüksektir. Bu nedenle bir süre bu sebze ve meyvelere ara vermelisiniz.

·Bol su tüketin. Sağlıklı bir vücut için bol su tüketimi çok önemli. Ayrıca şekerden arınmak, şekerin olumsuz etkilerini gidermek için de bol su tüketmek en doğru adım olacaktır.

Şeker, gizli bir katil olarak hayatımızı ele geçirebilir. Bu nedenle onu kontrollü tüketmeli, maruz kalmamalıyız. Ayrıca şekersiz yaşam da mümkün değildir. Bunun için fitness tutkunlarının şekeri hayatlarından tamamen çıkarmadan, az miktarda tüketmesi, kas kazanımına da büyük etki edecektir. İşte biz de bu sebeple şekerden arınma ve fazla şekerin zararlarından kurtulma konularına sizin için kapsamlı bir cevap vermeye çalıştık.

 


Kaynaklar:

https://edition.cnn.com/2017/06/09/health/sugar-detox-food-drayer/index.html

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/how-to-break-the-sugar-habit-and-help-your-health-in-the-process

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.