En İyi Ödem Attıran Çaylar ve Tarifleri

16-03-2024 17:14
En İyi Ödem Attıran Çaylar ve Tarifleri

El, kol, bacak, ayak ve ayak bileklerindeki hücrelerin içerisinde ya da dokular arasında sıvı birikmesi olarak adlandırılan ödem, hemen her yaş grubundan insanı doğrudan etkilemektedir. Özellikle 65 yaş üzeri kişilerde sıklıkla görülen ödem ya da diğer adıyla şişlik; hareketsizlik, tuzlu beslenme ve çeşitli ilaçların kullanımı gibi sebeplerle ortaya çıkabiliyor. Hareketsiz yaşamdan uzaklaşmak, çeşitli çaylar tüketmek ve egzersiz yapmak, ödem atmanıza yardımcı olan en önemli faaliyetler arasında yer alıyor. Ödem attıran çaylar ise hem lezzetli oluşu hem de ödeme karşı son derece etkili olmaları sebebi ile sıklıkla başvurulan yöntemler arasında ilk sırada.

Ödem Nedir? Neden Oluşur?

Vücudun çeşitli bölgelerinde meydana gelen sıvı birikmelerine ödem adı verilmektedir. Ödemin en fazla oluştuğu bölgeler ise el, kol, bacak, ayak ve ayak bilekleri şeklinde sıralanabilir. Küçük kan damarlarının çevresinde yer alan dokulara sıvı sızması sonucunda meydana gelir. Genel itibari ile belirli bölgelerde görülse de tüm vücudu etkileyebilir. Peki, ödem oluşmasının nedenleri nelerdir?

·       Hamilelik,

·       Hareketsizlik,

·       Çok fazla tuzlu beslenmek,

·       Az su tüketmek,

·       Böbrek hasarları,

·       Kalp yetmezliği,

·       Menopoz öncesi ve sonrası,

·       Uzun süre protein eksikliği ve

·       Siroz gibi pek çok neden, ödemin oluşması için etkendir.

Yukarıdaki durumlarda ödem ortaya çıkabilir. Ancak herhangi bir rahatsızlık olmadan oluşan ödemler de bulunur. Hamilelik, hareketsizlik ve tuzlu beslenmek bunlara örnek gösterilebilir. İşte bu durumda da en iyi yöntem, ödem attıran çayları tüketmektir.


Ödem Nasıl Atılır?

El, kol, bacak, ayak ve ayak bileğinde ortaya çıkan ödem, diğer adıyla şişliktir. Ödemin oluşmasına neden olan pek çok durum olsa da ödemin vücuttan atılması mümkündür. Bunun için dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sıraladık:

·       Egzersiz yapmak,

·       Dar kıyafetler giymekten kaçınmak,

·       Sağlıklı beslenmek,

·       Kilo korumak,

·       Bol su tüketmek,

·       Tuz kullanımını azaltmak ve

·       Ödem attırıcı çaylar tüketmek, ödem atmanızı çok daha kolay hale getirmektedir.

Yukarıdaki önerilere dikkat ederek, vücudunuzdaki ödeme atabilirsiniz. Ancak ödem bazı durumlarda çok yüksek seviyelere ulaşabilir. Bu durumda mutlaka sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Ödem Attıran Çaylar Hangileridir?

Ödemin vücuttan atılması mümkündür. Bunun için çeşitli yollar bulunmasına karşın ödem attıran çaylar sıklıkla tercih edilir. Çünkü hem son derece etkili bir yol hem de lezzetli bir seçenektir. Öte yandan protein eksikliğinin de ödem oluşumunda önemli bir etkisi olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle izole protein gibi takviyeler ile protein ihtiyacınızı karşılayabilir, ödem oluşmasını engelleyebilirsiniz. Peki, ödem attıran çaylar hangileridir?

Ekinezya Çayı

Ekinezya bitkisinin çiçek, yaprak ve kökleri kullanılarak demlenen bir çeşit çaydır. İçerisinde C vitamini ve inülin gibi antioksidan bileşikler barındırdığından, ödem atmada ve vücuda dışarıdan herhangi bir olumsuz etkenin gelmesini engelleme konusunda etkilidir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de son derece etkili olan bu çay, kan şekerini düzenlediği için tokluk hissi oluşturmakta ve diyetlerde sıklıkla tercih edilmektedir. Peki, ekinezya çayı nasıl demlenmelidir?

·       Kaynatılmış suyun içerisine 1 ila 2 çay kaşığı ekinezya eklenir.

·       Daha sonra 2 ila 3 dakika demlenmesi beklenir.

·       Açık turuncu rengini aldıktan sonra sıcak veya soğuk olarak tüketilir.

Ekinazya çayı tarifi oldukça basit olup, özellikle ödem atma konusunda sıklıkla tercih edilmektedir.


Maydanoz Çayı

Salatalarda ve çeşitli yemeklerde sıklıkla karşımıza çıkan maydanozun saymakla bitmez faydası vardır. Bağışıklık sistemini güçlendirmede çok kuvvetli olan bu yeşillik, antibakteriyel özelliği ile de dikkat çekmektedir. Ayrıca ödem atma konusunda maydanoz çayı olarak tüketildiğinde, ciddi faydası ortaya çıkmaktadır. Peki, maydanoz çayı tarifi nasıldır?

·       Taze maydanozlarınızı ayıklayın ve 5-6 dal maydanozu ayırarak, yıkayın.

·       Yıkadığınız maydanozu sebze kurutma aparatları ya da havlu kağıt ile kurulayın.

·       Çayı demleyeceğiniz bardağın dibine yıkadığınız maydanoz dallarını yerleştirin.

·       Üzerine kaynatılmış suyu dökün ve üzerini kapatın.

·       5 dakika demlenmesini bekledikten sonra süzgeç yardımıyla süzün. Ardından afiyetle tüketin.

İdrar söktürücü etkisi olduğundan ödem atma konusunda son derece popüler bir seçenektir. Bu nedenle kolay bir şekilde maydanoz çayını demleyerek, periyodik olarak tüketin.

Karahindiba Çayı

Sarı renkte çok güzel bir bitki olan karahindibanın pek çok faydası vardır. Zayıflatıcı etkisi, sindirim sistemini düzenlemesi, tansiyonu dengelemesi ve idrar söktürücü özelliği, sağladığı faydalardan yalnızca bazıları. Ayrıca idrar söktürücü özelliği sayesinde vücuttaki ödem atılabilmektedir. Peki, ödem atma konusunda harika bir seçim olan karahindiba çayının tarifi nedir?

·       Karahindibanın yaprak ve kökü faydalıdır. Bu nedenle elinizde kurutulmuş karahindiba varsa, 1 ya da 2 kaşık olacak şekilde bardağa eklemelisiniz.

·       Üzerine ortalama bir fincan boyu kadar kaynatılmış su dökün ve demlenmesini bekleyin.

·       Demleme tamamlandıktan sonra karahindiba çayını süzerek tüketin.

Birkaç çay kaşığı karahindibayı geceden ıslatıp, daha sonra o suyu kaynatarak tüketmek de karahindibanın faydalarından yararlanmanın yollarından bir tanesidir. Bu şekilde düzenli olarak ödem atılana kadar tüketmeye devam edebilirsiniz.


Ödem Çayı

Karahindiba, maydanoz ve ekinezya gibi pek çok bitkinin çayının demlenmesi, ödem atma konusunda oldukça etkilidir. Ancak özel olarak hazırlanan ve bir karışım olan ödem çayı da ödem atmak isteyenlerin sıklıkla tercih ettiği çaylardan bir tanesidir. Yapılışı ise aşağıdaki gibidir:

·       Tencereye 1 litre suyun içerisine maydanoz, limon, elma ve tarçın ilave edin.

·       Suyu kaynatın ve kaynama başladıktan sonra zencefil ekleyin.

·       Zencefille birlikte birkaç dakika bekledikten sonra süzün ve sıcak ya da soğuk olarak tüketin.

Yarım limon ve yarım demet maydanoz, iki ila üç dilimlik limon, birkaç adet tarçın çubuğu ve son olarak zeytin büyüklüğünde bir zencefil, 1 litre su için gereken malzemelerdir. Ödem atma konusunda son derece etkili bir çözüm olduğundan, belirli aralıklarla tüketebilirsiniz.

Diğer Ödem Çayları

Onlarca farklı ödem çayı olduğundan, içlerinden seçim yaparak tüketebilirsiniz. Bu tür bitki çayları yalnızca ödem atma konusunda değil tuvalete çıkma sorunu yaşayanlar için de faydalıdır. Anında tuvalete çıkmayı sağlayacak bitkiler olduklarından, kabızlık sorunuyla karşılaştığınızda tüketebilir, sindirim sisteminizin sağlıklı çalışmasına yardımcı olabilirsiniz. Öte yandan ödem atma ve idrar söktürme konusunda son derece etkili olan diğer çaylar; soğuk salatalık çayı, naneli ıhlamur çayı, elmalı adaçayı, kiraz sapı çayı ve karanfil çayı olarak dikkat çekmektedir.

Ödeme sebep olan onlarca farklı durum vardır. Protein eksikliği de bunların başında gelir. Bu tarz durumlarda ödem attıran çaylar ve özel beslenme programları son derece faydalı olacaktır. Aynı zamanda whey protein gibi çeşitli protein takviyeleri, kilo kontrolü, kas artırımı ve ödem atma konusunda etkili bir seçenektir. Tabii ki bu sürecin mutlaka uzman kontrolünde gerçekleştirilmesi ve uzman önerilerinin dikkate alınması gerekli olacaktır.

IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.